Equipament 2030: responsable i educador

El Casal Cultural i Cívic Virgínia Amposta rep la distinció “Equipament 2030: responsable i educador”

  • És una iniciativa de la Diputació, que valora la qualitat de l’espai i de les activitats que s’hi programen i que fomenten la participació ciutadana, la igualtat i la sostenibilitat
  • El distintiu també s’expedirà a altres espais punters de la ciutat, com l’Equipament Cívic de La Guàrdia

La Diputació de Barcelona ha reconegut al Casal Cultural i Cívic Virgínia Amposta amb la distinció “Equipament 2030: responsable i educador”. Avui, 31 de març, s’ha fet un acte al centre amb la presència del diputat Josep Monràs, que ha fet entrega del reconeixement a l’alcalde, Miguel Comino. Aquesta iniciativa posa en valor els equipaments que destaquen per ser participatius, accessibles, igualitaris i sostenibles. Així, es reconeix la qualitat tant de l’edifici com de la programació d’activitats que s’hi fa, per la transmissió de valors com la inclusió, la diversitat, la no-discriminació, la interculturalitat, l’equitat de gènere, la igualtat de drets, la participació democràtica i la ciutadania activa.

L’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino, ha agraït a la Diputació de Barcelona el seu compromís amb els ajuntaments “per promoure edificis responsables, com aquest”, i ha afegit: “El distintiu que ens lliureu avui confirma que a Sant Vicenç dels Horts estem treballant en la bona línia i que, per tant, la ciutadania pot estar segura que es garanteixen uns drets del tot necessaris en una societat més rica i complexa que la que fins ara coneixíem.”

L’Equipament Cívic de la Guàrdia, inaugurat l’abril de 2022, també rebrà aquest distintiu. El disseny i la construcció de l’equipament es van fer tenint en compte la sostenibilitat i la descarbonització, amb materials que tenen poc impacte ambiental i amb estratègies que permeten el màxim aprofitament dels recursos naturals, com el vent o el sol.

El projecte “Equipaments 2030: responsables i educadors” valora els següents apartats per decidir a quin centre atorga la distinció:

  • Equipaments que garanteixen l’accés universal i equitatiu a tota la ciutadania sense cap mena de discriminació o barrera, sigui per raons econòmiques, gènere, edat, nacionalitat, color, llengua, discapacitat, orientació sexual, religió, etc.
  • Equipaments que promouen la igualtat i dignitat de totes les persones, que és un espai lliure de masclisme i de tota mena d’abús, discriminació o violències i que fomenta la trobada i la bona convivència intergeneracional i intercultural entre veïnat.
  • Equipaments sostenibles i ambientalment responsables, compromesos en la lluita contra el canvi climàtic, amb l’eficiència energètica i l’economia circular.
  • Equipaments en transició cap a la descarbonització i que són referents educadors de la sostenibilitat i dels ODS de l’Agenda 2030 entre les persones usuàries i el veïnat del barri i ciutat. Impulsa la consciència ecològica a partir de l’acció educadora i la difusió d’hàbits i valors en sostenibilitat.

El projecte té previst editar una guia metodològica, elaborar una eina d’autoavaluació, oferir accions formatives especifiques i altres continguts com estudis adreçats als equipaments i centres municipals.

Posted in Cultura