El Ple de juny aprova per unanimitat la creació d’una Oficina Local d’Habitatge

  • També tira endavant el conveni per desenvolupar l’Espai Test Agrari, amb l’objectiu de donar suport a nous projectes agrícoles professionals.
  • Vídeo del Ple municipal

El primer Ple municipal presencial des que va començar la pandèmia ha aprovat per unanimitat la creació d’una Oficina Local d’Habitatge pròpia aquest mateix any. Fins ara, l’oficina d’habitatge de Sant Vicenç dels Horts, ubicada a La Foneria, estava integrada a l’oficina de Molins de Rei. Ara, amb aquesta aprovació, el servei passarà a formar part directament de la xarxa de la Generalitat de Catalunya, de manera que l’Ajuntament disposarà d’una oficina pròpia amb més recursos en matèria d’habitatge i que aproximarà al municipi els serveis i competències d’aquest àmbit que són competència de la Generalitat i que es poden materialitzar a nivell local.

La regidora d’Habitatge Social, Maria Peláez , explica que aquest conveni permet al consistori comptar amb “las herramientas necesarias para poder llevar a cabo estas mejoras y asesorar a la ciudadanía de manera mucho más solvente”. De moment, l’Oficina Local d’Habitatge incrementarà el personal amb 1 administratiu/va i 1 arquitecte/a. Peláez preveu entomar “nous projectes, com el cens d’habitatges buits de grans tenidors”.

A més, el Ple va aprovar una moció presentada per PSC i Sant Vicenç En Comú – Podem en suport a la Llei pel Dret a l’Habitatge que prepara el Govern espanyol. La proposta es va aprovar amb el suport dels dos grups proposants i de Junts x Sant Vicenç, mentre que Ciutadans va votar-hi en contra.

Espai Test Agrari

El Ple municipal també ha aprovat per unanimitat el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i el Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat, el Consell Comarcal del Baix Llobregat, Unió de Pagesos, l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya per al desenvolupament i governança, per posar en marxa l’Espai Test Agrari. Aquest projecte promou la incorporació de persones al sector agrari amb la voluntat de testar nous projectes agrícoles durant un període de temps concret, per tal d’avaluar la seva viabilitat i les capacitats i les competències de la persona emprenedora abans d’engegar el negoci. L’Ajuntament oferirà assessorament a la pagesia durant tot el procés.

El regidor d’Agricultura, Xavi Gómez , explica que l’Ajuntament “cedeix de forma temporal una parcel•la que és de la seva propietat durant un termini de tres anys i a més fa una aportació econòmica de 10.000 euros anuals durant els dos primers anys i 5.000 euros l’any durant la resta d’anys que duri el projecte. En aquest cas, el Consorci del Parc Agrari fa la mateixa aportació i la resta d’entitats inicialment es comprometen a aportar recursos tècnics”.

En aquest sentit, la unanimitat es va repetir en l’aprovació de l’addenda del conveni de col•laboració entre l’Ajuntament i el Consorci del Parc Agrari del Baix Llobregat, relatiu al Pla de Treball 2021. Enguany, les actuacions del Pla de treball se centren principalment en l’arranjament, desbrossada, manteniment i senyalització dels camins agrícoles de tot l’àmbit del Parc.

Municipi amic de la lactància materna

Al capítol de mocions, es va acordar per unanimitat declarar Sant Vicenç dels Horts municipi amic de la lactància materna, a proposta de Junts x Sant Vicenç. La moció preveu fer “una campanya de sensibilització d’espais públics i privats identificats amb un adhesiu, que convidi a les mares que alleten a entrar i fer ús del seu espai si és necessari”; “promoure la creació de sales de lactància materna als centres de treball, i empreses del municipi, editant un guia on s’expliqui com hauria de ser una sala de lactància i el beneficis”; “vetllar per a que cap dona es senti discriminada pel fet de donar el pit al seu nadó o fill/a més gran quan sigui i on sigui”; “incorporar la perspectiva de la lactància materna en la revisió i creació de futures normatives i reglament municipals”, així com “acordar amb els Centre d’Atenció Primària dur a terme una campanya periòdica d’informació, suport i difusió sobre la lactància materna”, entre altres mesures.

La unanimitat es va repetir en una altra moció presentada per Junts x Sant Vicenç pel tractament igualitari i el reconeixement prioritari de la dona respecte l’home en els espais públics i equipaments municipals de Sant Vicenç dels Horts. La moció, presentada per la portaveu de Junts, Maite Aymerich , insta l’Ajuntament perquè “en qualsevol homenatge, reconeixement ó referència pública es tingui en compte l’equiparació de noms dedicats a dones i homes del municipi i es prioritzi la inclusió de la figura i noms de dones en l’espai públic, per sobre de qualsevol altre criteri mentre no s’assoleixi la paritat, consensuant i acceptant per al seu estudi noms de dones vicentines i/o baixllobregatines destacades (…), i dones rellevants en àmbits relacionats amb la Cultura i l’Art, la Ciència, l’Esport i la Política del país.”

Permís retribuït de menstruació i climateri

Una altra proposta de Junts x Sant Vicenç que va tirar endavant va ser la incorporació del permís retribuït de menstruació i climateri a l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts. En aquest cas, la moció es va aprovar amb el suport de Ciutadans i les abstencions de PSC i En Comú – Podem. El text de la proposta presentada per la regidora Yolanda Artigas , de Junts, indica que “trencar tabús relacionats amb la menstruació i el climateri és una mesura que permet seguir avançant en la fi de les desigualtats de gènere” i planteja que aquests 12 dies l’any de permís retribuït siguin recuperables, a proposta de Ciutadans, “para evitar la picaresca”, segons la regidora de Ciutadans Lydia Vargas . Aquest és un dels punts que va generar la discrepància d’En Comú – Podem. El seu portaveu, Jordi Gil, diu que “si és un permís retribuït perquè la persona està indisposada no hauria de venir a treballar, per tant, per fer-ho així, preferim que es trameti com una baixa”, i afegeix que “les alternatives han de passar per la modificació de l’Estatut bàsic de l’empleat públic i en tot cas per la taula de negociació col·lectiva”. En un sentit similar es va manifestar la regidora de Recursos Humans, la socialista Maria Peláez, qui considera que “estos permisos se han de tratar en la mesa de negociación, el Ayuntamiento unilateralmente no puede regular sin contar con el comité de empresa”. A més, Peláez afegeix que “el problema de raíz es la visión patriarcal de la medicina que victimiza a las mujeres que menstrúan. Esta medida puede dar más problemas laborales que no soluciones de salud para las mujeres que padecen dolor. La menstruación no debe provocar dolor; si lo provoca, desde la Administración pública tenemos que fomentar que las mujeres se hagan pruebas, ya que pueden padecer endometriosis. Este problema de salud no se resuelve con unas horas de permiso al mes”.

Suport als indults

El rebuig a una moció presentada per Ciutadans en contra dels indults als presos del procés, va provocar una defensa àmplia d’aquesta mesura de gràcia. Mentre que el portaveu de Ciutadans, Antolín Jiménez , parla de “defender y garantizar la igualdad de todos los españoles ante la ley y no conceder los indultos a los políticos condenados”, la portaveu de Junts, Maite Aymerich, considera que els indults no són “la solució”, però sí “un primer pas i ens alegrem que hi hagi nou famílies que es puguin retrobar” , tot i insistir en què “la solució és l’amnistia”. De la seva banda, el portaveu dels comuns, Jordi Gil , insisteix que “cal treure el conflicte dels tribunals i situar-lo a l’àmbit polític, d’on no hauria d’haver sortit mai” i espera poder abraçar aviat “com a persona lliure el nostre ex alcalde Oriol Junqueras”. En aquest sentit, el portaveu del PSC, Isidre Bautista , reitera que “l’únic camí possible” és “diàleg, negociació i pacte” , a més de considerar que “los indultos no solo serán buenos para los indultados, sus familiares y amigos, sino que sobre todo lo serán para el país”.

El primer Ple municipal presencial des que va començar la pandèmia va acabar prop de les 00.30 h. Poc abans, en l’apartat de precs i preguntes, l’oposició va decidir abandonar la sala; volien mostrar el seu desacord amb el portaveu del Govern municipal, Xavi Gómez, que havia qüestionat unes afirmacions que una regidora de Junts x Sant Vicenç havia difós en un grup de Whatsapp veïnal sobre el projecte de l’Ajuntament de construir habitatge dotacional.

Posted in Ple municipal