El Ple de Sant Vicenç dels Horts reclama per unanimitat la Llei ELA

  • La moció defensa polítiques públiques per millorar la qualitat de vida de les persones malaltes d’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) i la dels seus familiars

El Ple municipal celebrat el 21 de març va aprovar per unanimitat una moció en suport a la redacció, aprovació i desplegament d’una llei per millorar la qualitat de vida de les persones amb ELA. El text el van presentar PSC, En Comú Podem i Junts x SVH, i també va comptar amb el vot favorable de Vox. La moció aprovada acorda donar suport a totes les iniciatives que vagin destinades a millorar la qualitat de vida de les persones amb ELA; insta als governs d’Espanya i Catalunya a impulsar un estudi per avaluar les necessitats de les persones amb ELA en el marc de serveis socials i sistemes de suport i inclusió social de les administracions públiques; i reclama millores fiscals per a les persones diagnosticades d’ELA, fisioteràpia a domicili i formació per a professionals i familiars de malalts.

Aquesta moció arriba quan el Congrés dels Diputats acaba de posar en marxa el segon intent per aprovar la coneguda com a Llei ELA, després d’un primer intent fallit al 2022. Les reivindicacions de malalts i familiars es van sentir a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts en la veu de la vicentina Yolanda Delgado, cuidadora del seu marit, malalt d’ELA des de fa 11 anys. Delgado va fer un clam a deixar de banda les rivalitats polítiques i aprovar la Llei ELA d’una vegada per totes: “Eso sí que es de carécter urgente, porque lo que conviene, al momento está aprobado, pero la Ley ELA no. Tantos compañeros y compañeras que se están quedando en el camino, pidiendo la eutanasia… yo soy partidaria de la eutanasia, pero antes que una muerte digna viene una vida digna”. Veure la intervenció completa de Yolanda Delgado

Liquidació del pressupost 2023

El Ple de març va donar compte del decret d’Alcaldia que ha aprovat la liquidació de l’exercici pressupostari de 2023. L’alcalde, Miguel Comino, va explicar algunes de les xifres més destacades d’un pressupost que es tanca “en positiu”. Arnau Mata, regidor de Junts x SVH, va assenyalar les diferències entre el pressupost previst i el realment executat: “Entre que no es gasta el previst i no s’ingressa el previst, fa que el resultat sigui més o menys ajustat, però això no vol dir que s’hagi complert el pressupost”. I va afegir: “Aquest Ajuntament té un problema crònic d’executar el pressupost que preveu, i entenem que hem de posar fil a l’agulla, ja sigui ajustant millor les partides de despesa a la realitat o dotant-nos dels recursos suficients per tenir capacitat d’executar aquestes polítiques”. 

L’alcalde va avançar que el Govern municipal està analitzant les dades de la liquidació per tenir-les en compte en la preparació del pressupost de 2025 i va convidar Junts x SVH a treballar sobre aquesta anàlisi quan estigui feta, amb les dades “ben analitzades i esmicolades”. Miguel Comino va dir: “Valoro molt positivament els comentaris que fa el grup municipal de Junts x SVH i no li resto una part important de raó. Estem en el 74,5% de despesa i estem en el 72,6% d’acompliment dels ingressos. Tenim obert un espai d’anàlisi i de posterior reflexió”. 

D’altra banda, el Ple municipal va aprovar en fase inicial la modificació del projecte d’establiment de la Piscina Sant Antoni – La Blava. El regidor d’Esports, Isidre Bautista, va explicar que la licitació que s’havia fet per gestionar l’equipament aquest estiu, amb gestió indirecta, havia quedat deserta per falta de licitadors interessats i per això l’Ajuntament torna ara al model de contracte que s’hi ha aplicat habitualment, amb una licitació de prestació de serveis i gestió directa per part de l’Ajuntament: “Un cop valorat el nou escenari d’inestabilitat climàtica, la sequera actual que provoca una gran incertesa en quant als ingressos a les piscines d’estiu, s’ha arribat a la conclusió que la forma de la gestió indirecta no és prou atractiva per a les empreses, i comporta que no hi hagi empreses que vulguin gestionar l’esmentada explotació amb l’assumpció del risc personal que aquesta explotació comporta”. El regidor d’Esports va explicar que l’Ajuntament ja està fent treballs de manteniment i adequació a La Blava per tenir-la a punt per a l’estiu i que ja s’estan avaluant les propostes de la licitació del servei de bar.

Arbres malalts

Al torn de precs i preguntes, Junts x SVH va demanar explicacions sobre la recent tala d’alguns arbres. La regidora de Medi ambient, Mireia Vergés, va explicar que només es talen els arbres que no es poden salvar, ni amb tractaments ni amb podes selectives. Vergés va explicar que s’estan detectant les conseqüències de la sequera en els arbres de fulla caduca que ara no broten: “Això ens indica que estan en un estat de malaltia important o que estan morts. Ara estem dedicant els esforços a supervisar tots els de fulla caduca per veure el seu estat i evitar alguna caiguda que pogués produir algun dany”. 

Videoacta

Posted in Sense categoria