El Ple de novembre fa una crida a la responsabilitat col·lectiva per acabar amb les violències masclistes

El Ple fa una crida a la responsabilitat col·lectiva per acabar amb les violències masclistes

  • La declaració institucional de Sant Vicenç dels Horts pel 25N apunta cap a la implicació de tota la societat vicentina per a la prevenció, detecció i eliminació de les violències envers les dones.

El Ple ordinari del mes de novembre va refermar el compromís de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts per acabar amb les violències masclistes. La sessió va iniciar-se amb una declaració institucional pel Dia internacional contra la violència envers les dones en la qual s’apunta cap a la lluita “col·lectiva i necessària” de tota la societat contra les violències que pateixen les dones “a molts àmbits” del dia a dia. Alhora, el text estableix que aquestes violències no són un fet “aïllat ni privat” i insta a prendre-hi partit: “El silenci i la inacció no són respostes neutrals, sinó que donen suport a l’agressor, a la impunitat i a la reproducció de les violències”, remarca la declaració pel 25N. 

El text també compromet totes les institucions polítiques del país a dedicar “tots els esforços i recursos necessaris” per garantir el dret de les dones a una vida lliure de violències i fer-ho amb la “diligència deguda”, amb una resposta “integral” i amb polítiques públiques “transformadores i valentes”. La lectura de la declaració va anar a càrrec de la regidora de Feminisme i LGTBI, Inma Moyano. 

Les dones que pateixen qualsevol tipus de violència masclista i tota la ciutadania tenen diferents serveis telefònics d’atenció i emergència a la seva disposició. Són:

  • El 900 900 120. És gratuït, confidencial i presta atenció les 24 h del dia davant de qualsevol tipus de violència masclista.
  • En cas d’emergència, cal trucar al 112.
  • També es pot trucar a la Comissaria de Mossos d’Esquadra de Sant Vicenç dels Horts (93 567 58 20) o a Serveis Socials (93 672 23 11).
  • El Servei de Primera Acollida del SIAD municipal. Es pot enviar un correu igualtat@svh.cat o atencioaladona@svh.cat indicant nom i cognoms, telèfon de contacte i motiu de la consulta. També hi ha disponible el telèfon 93 602 92 16 
  • En l’àmbit comarcal, el telèfon del SIAD del Consell Comarcal del Baix Llobregat és el 93 557 24 20.
Topall als preus del lloguer

El ple de novembre va aprovar una proposta de resolució que insta el Ministeri d’Habitatge a publicar la declaració de zones de mercat residencial tens i a aplicar un índex de preus de referència del lloguer a Catalunya. Sant Vicenç dels Horts és un dels 140 municipis de Catalunya declarats com a zona de mercat residencial tensionat per la Generalitat. A la proposta de resolució es requereix al govern d’Espanya que apliqui un topall a les rendes de lloguer a Sant Vicenç dels Horts en base als mecanismes que preveu la Llei estatal pel dret a l’habitatge. 

Des de Junts x SVH, va defensar la proposta Arnau Mata: “Sovint se’ns diu que l’augment dels preus del lloguer respon a una contradicció entre l’oferta i la demanda, però nosaltres ens preguntem si és lògic que es paguin més de mil euros per un lloguer a Sant Vicenç dels Horts”. Alhora el regidor apuntava cap a “l’especulació i la inflació de preus” de les immobiliàries i els grans tenidors. Mata va acabar afegint: “Evidentment que falta oferta, que les institucions han de fer un esforç per construir habitatge públic de lloguer i mobilitzar habitatges buits, tot és veritat alhora i tot és compatible, però hem de començar contenint els preus per garantir el dret a l’habitatge”

En la mateixa línia es van mostrar els dos grups del govern municipal. De fet, PSC i SVECP es van adherir a la proposta. La regidora d’Habitatge Social, Patrícia Higueras, qualificava de “desproporcionada” la pujada dels preus del lloguer dels últims anys. “Moltes famílies han de fer un sobreesforç i destinen molt més del 30% dels ingressos a pagar el lloguer”, establia la regidora. Alhora, Higueras assegurava que la falta de limitació dels preus també afectava la borsa de lloguer municipal: “Tenim un problema perquè els propietaris marxen o no s’incorporen a la borsa perquè al mercat privat els lloguers són molt més alts”, comentava la regidora. Des de SVECP, Jordi Gil establia: “Gairebé la meitat de les persones que viuen de lloguer, estan en risc d’exclusió social o en el llindar de la pobresa, així que ’el mercado amigo’ [sic] s’ha de regular”. “Si no volem tornar a cometre els mateixos errors, hem d’incrementar moltes més polítiques públiques en l’àmbit de l’habitatge de lloguer, tant pel que fa a la construcció com a la recuperació”, afegia el regidor. 

L’únic grup a votar en contra de la proposta per regular els preus del lloguer va ser Vox. El portaveu, Manuel Rielo, assegurava que la llei de l’oferta i la demanda “no se puede tocar” en el preu. “Lo que sí que podemos intervenir es en la oferta, liberando suelos que están secuestrados por muchos ayuntamientos, construir vivienda, bajar impuestos a los propietarios o hacer deducciones por el alquiler en el IRPF”, establia Rielo. 

Pròrroga del contracte de neteja amb LIMASA

El ple de novembre va donar llum verda a prorrogar dos anys més el contracte del servei de neteja de diferents equipaments municipals a càrrec de l’empresa LIMASA, l’import anual del qual és de 975.160 €. La contractació pública del servei es va adjudicar a l’empresa al desembre de 2020 per tres anys i, a l’abril de 2023, es va incorporar una modificació per afegir serveis que l’Ajuntament no podia assumir amb personal propi. 

Maite Aymerich, portaveu de Junts x SVH, anunciava el vot contrari del seu grup a una pròrroga que considera que externalitza “encara més” el servei de neteja i “empitjora les condicions” de les treballadores de l’Ajuntament. “No pot ser que el propi consistori faci d’esquirol de les seves treballadores i es continuï beneficiant LIMASA per no poder resoldre un conflicte laboral intern després de vuit mesos”, afirmava la regidora. 

En aquest sentit, el regidor de Serveis Municipals, Xavi Gómez, responia a Aymerich assegurant que el contracte amb LIMASA “incorpora les demandes” de les treballadores i “millora” les condicions laborals: “Es va arribar a l’acord després de consensuar i seure amb elles, es van aconseguir millores com el preu de les hores nocturnes, que fins al moment es pagaven com a hora diürna”, establia el regidor. Alhora, Gómez afegia: “També es va contractar més personal i, ara mateix, tenim la plantilla municipal del servei de neteja al 100% i cinc treballadores cobren el plus per actes extraordinaris que organitza l’Ajuntament, així que anirem reduint progressivament la bossa d’hores amb LIMASA”.

Conveni per a l’impuls econòmic

Durant la sessió també va tirar endavant el conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i el Consell Comarcal del Baix Llobregat per a l’assistència tècnica en el desenvolupament econòmic de Sant Vicenç dels Horts. El suport tècnic del Consell Comarcal està valorat en 14.000 € anuals i preveu l’impuls de projectes com el de Cultura Emprenedora a l’Escola, l’Ubica’t o l’elaboració per part de l’Observatori del Baix Llobregat de les dades d’atur i estudis específics d’ocupació, entre altres recursos. Aquest punt va comptar amb els vots favorables de tots els grups municipals. 

Continuïtat del projecte Aprenents

La unanimitat també es va aconseguir amb els convenis de col·laboració entre el departament d’Educació de la Generalitat, l’Ajuntament i els tres instituts del municipi per a la continuïtat del projecte educatiu Aprenents. Es tracta d’un projecte educatiu adreçat a alumnat de 4t d’ESO amb risc d’abandonament escolar i que es desenvolupa a Sant Vicenç dels Horts des de l’any 2008. Inclou les activitats d’àmbit pràctic que l’alumnat fa fora dels centres educatius en el programa de diversificació curricular: 10 hores setmanals de pràctiques formatives a empreses, entitats i equipaments municipals de Sant Vicenç. 

La sessió del ple ordinari del mes de novembre va començar amb la presa de possessió de l’acta de regidor de Diego Oquendo, de Junts x SVH. El regidor va prometre el seu càrrec “per imperatiu legal” i “contra el feixisme”.

Posted in Ple municipal