L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts avança l’aplicació de mesures del pla de sequera

  • El comitè municipal s’ha reunit per engegar vàries actuacions: tancar les dutxes dels centres esportius municipals (entre setmana) i activar una campanya de sensibilització
  • També s’han iniciat els treballs per regar els camps de futbol amb aigua regenerada (i per tant, no potable) procedent de depuradores
  • La Generalitat preveu activar la fase I d’emergència a inicis del mes de febrer; més endavant, activaria les fases II i III

El comitè municipal de sequera, encapçalat per l’alcalde, Miguel Comino, es va reunir ahir per avançar l’aplicació de les mesures del pla de sequera en situació d’emergència. La Generalitat preveu activar la fase I d’emergència a inicis de febrer, però l’Ajuntament ja ha decidit tirar endavant mesures destacades com ara: tancar les dutxes dels equipaments esportius municipals entre setmana, i activar una campanya de sensibilització als edificis municipals amb què es recordarà, per exemple, la quantitat de litres que es gasten quan s’obre una aixeta. Sant Vicenç dels Horts és un dels municipis que gasta més aigua (234 litres per habitant i dia), molt per sobre del topall de 200 litres que estableix la Generalitat per la fase d’emergència.

L’alcalde de la ciutat, Miguel Comino, ha agraït “l’esforç i la responsabilitat de la ciutadania en una situació crítica que requereix de la implicació de tothom, especialment de les empreses que siguin grans consumidores d’aigua”. A més, l’alcalde ha recordat: “La situació actual és conseqüència de la manca d’inversió en aquesta matèria que històricament ha patit Sant Vicenç dels Horts. Necessitem que la Generalitat ens ajudi més i ràpid, i que no ens amenaci amb sancions”.

De la seva banda, la regidora de Protecció Civil, María Peláez, ha apuntat: “Les restriccions aviat seran comunes a tot Catalunya per garantir l’abastament d’aigua per al consum humà. Ja s’ha arribat al 16% de les reserves i és previsible que en els propers dies la Generalitat decreti l’entrada en fase d’emergència. Per això, informem de les mesures i fem una crida a l’estalvi i a la responsabilitat de tothom”.

Altra de les mesures destacades és aplicar, de manera estable i indefinida, el reg amb aigua regenerada als camps de futbol. Aquest és un tipus d’aigua residual que es depura gràcies a un tractament addicional. No és, però, aigua potabilitzada sinó prepotable, i és òptima per a usos industrials, municipals, agrícoles i ambientals, així com per al reg de camps de futbol. En èpoques de poques pluges és molt recomanable utilitzar-la per mantenir millor els cabals dels rius i les reserves d’aigua. El regidor d’Esports, Isidre Bautista, ha fet una crida a la “solidaritat de les entitats esportives i de tots els practicants perquè en la mesura del possible contribueixin a l’estalvi d’aigua que tant es necessita”.  I ha afegit: “Agraïm enormement el seu esforç i comprensió”.

Reguladores de pressió

L’Ajuntament també preveu la instal·lació de noves reguladores de pressió de l’aigua per dosificar la quantitat que arriba a habitatges i empreses. Actualment, la ciutat compta amb un total de 9 reguladores i se’n instal·laran dues més. El regidor d’Espai Públic, Accessibilitat i Serveis Municipals, Xavi Gómez, detalla: “L’Ajuntament ja ha ajustat la pressió al mínim perquè pugui continuar el servei: hi ha 9 sectors i tenim 9 reguladores de pressió. Demanaríem dues noves reguladores en la part baixa de la ciutat i, de les que ja tenim, modernitzaríem tres per poder-les controlar a distància i rebaixar encara més la pressió a les nits”. El cost d’instal·lació de les reguladores és de 123.000 euros.

Mesures de la Generalitat

La Generalitat de Catalunya va anunciar la setmana passada les restriccions que s’aplicaran quan l’àrea de Barcelona entri en emergència per la sequera, arran de la modificació del Pla especial d’actuació en situació d’alerta i eventual sequera. Les reserves a tots els embassaments de les conques internes catalanes estan al 16%, que és el límit a partir del qual es decretarà l’estat d’emergència. Per tant, les mesures s’aplicaran a Sant Vicenç dels Horts i a tot l’àrea metropolitana de Barcelona a partir que la Generalitat decreti la fase d’emergència. Podeu consultar-les al detall a gencat.cat

Entre les mesures més destacades, moltes de les quals ja s’apliquen a Sant Vicenç dels Horts, hi ha: 

  • Jardineria. L’Ajuntament continua regant l’arbrat amb aigua freàtica no potable, mesura que ja va avançar fa mesos. La fase d’emergència I manté la prohibició del rec d’arbres i jardins públics si no es fa amb aigua regenerada o freàtica no potable. Als jardins privats es prohibeix el reg totalment.
  • Instal·lacions esportives. Els camps esportius es regaran amb aigua regenerada i sempre durant hores de baixa insolació, tal com ja ha activat l’Ajuntament. També caldrà tancar les dutxes, mesura que ja s’ha decidit aplicar a Sant Vicenç dels Horts.
  • Piscines. Es prohibeix totalment omplir i reomplir piscines privades. Les públiques, com la del CEM, pot mantenir el nivell d’aigua mínim per garantir la pràctica de l’esport i, en aquest cas, caldrà tancar les dutxes. Les piscines d’ús terapèutic podran utilitzar-se només si hi ha un informe mèdic de valoració.
  • Neteja de vehicles. Només es permet el rentat de vehicles a establiments específics (trens de rentat i punts de neteja) sempre i quan aquests tinguin sistema de recirculació.
  • Activitats i actes lúdics. Es manté la prohibició d’ús d’aigua en activitats d’oci i lúdiques tal com pistes de gel, festes de l’escuma, jocs d’aigua, holi festival, etc.
  • Neteja de la via pública. L’Ajuntament ja va avançar fa mesos l’ús d’aigua regenerada per a la neteja viària, del clavegueram i del rentat de contenidors de residus.
Posted in Medi ambient