Feminicidis

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts condemna els darrers assassinats masclistes

  • La Delegació del Govern contra la Violència de Gènere ha confirmat els feminicidis ocorreguts aquest mes a Navarra, Salou, La Rioja i València
  • El nombre d’assassinats masclistes aquest any és de 28, i se n’han registrat 1.212 des que es porta el recompte oficial

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts lamenta i condemna profundament diversos assassinats masclistes que s’han produït des de principis del mes de juliol. La Delegació del Govern contra la Violència de Gènere estava recopilant informació i finalment els ha confirmat com a feminicidis. Això fa que ja siguin 28 les dones assassinades aquest 2023 a mans de les seves parelles o exparelles. Des de que es porta el recompte oficial, han mort a Espanya 1.212 dones per violència masclista.

El primer cas va succeir a Pamplona (Navarra), quan un home va assassinar a la seva parella, una dona de 47 anys, al bar del que eren socis ambdós. Després es va entregar a la policia i va passar a disposició judicial. El segon va ocórrer en un hotel de Salou, quan responsables de l’establiment van avisar els serveis d’emergències alertats per una baralla en una de les habitacions, i quan la policia hi va arribar es van trobar una dona de 36 anys morta i el seu marit ferit de gravetat. Després de les investigacions es va determinar que l’home l’hauria matada i després s’hauria intentat suïcidar.

El tercer cas confirmat va ocórrer a Logroño (La Rioja), on un home va ser detingut després de llançar-se al riu Ebre i ser rescatat per la Policia. L’home va confessar-los que havia assassinat a la seva parella, una dona de 34 anys, i que havia volgut llançar també els seus fills menors d’edat al riu per ofegar-los. El darrer cas s’ha confirmat fa poques hores, i ha passat a Antella (València). Un home ha matat la seva parella, una dona de 38 anys, i després s’ha suïcidat. Estaven en procés de separació, i el crim l’hauria comès davant la presència del seu fill menor d’edat, qui hauria avisat als serveis d’emergències.

Els feminicidis, la punta de l’iceberg

L’assassinat masclista, el feminicidi, és la manifestació més extrema i brutal de la violència de gènere, però existeixen comportaments quotidians i violències que, en diferent grau de gravetat, creen el clima idoni perquè es normalitzi el masclisme a la nostra societat. L’agressió física, el control psicològic, les humiliacions i insults, són altres violències masclistes greus. Alhora, la sexualització dels cossos de les dones a la publicitat i altres espais, la seva mercantilització, els estereotips de gènere en l’educació o l’humor sexista també contribueixen a aquesta xacra social i són part de l’entramat que legitima la violència masclista i, en conseqüència, l’assassinat.

Ajuda contra la violència masclista

Les dones que pateixen qualsevol tipus de violència masclista i tota la ciutadania tenen a disposició diferents serveis telefònics d’atenció i emergència. Són:

  • El 900 900 120. És gratuït, confidencial i presta atenció les 24 h del dia davant de qualsevol tipus de violència masclista.
  • En cas d’emergència, truqueu al 112.
  • També podeu trucar a la Comissaria de Mossos d’Esquadra de Sant Vicenç dels Horts (93 567 58 20) o a Serveis Socials (93 672 23 11).
  • El Servei de Primera Acollida del SIAD municipal. Podeu enviar un correu igualtat@svh.cat o atencioaladona@svh.cat indicant nom i cognoms, telèfon de contacte i motiu de la consulta. També podeu trucar al telèfon 93 602 92 16 directament.
  • A nivell comarcal, el telèfon del SIAD del Consell Comarcal del Baix Llobregat és el 93 557 24 20.

Concentració a la plaça de Narcís Lunes

Per rebutjar tots els casos de violència masclista, la Taula d’Igualtat de Sant Vicenç dels Horts convoca una concentració a la plaça de Narcís Lunes, el primer dimecres de cada mes. Així, s’anima a tota la ciutadania a participar de l’acte que es farà el pròxim 2 d’agost, a les 20 h.

Posted in Igualtat