- El consistori i els centres educatius s’han compromès a promoure activitats de cura de la natura mitjançant el projecte Governança Escoles Sostenibles (GES)
L’Ajuntament i totes les escoles de primària de Sant Vicenç dels Horts han signat el projecte Governança Escoles Sostenibles (GES), un protocol de col·laboració que té com a objectiu fomentar l’educació sobre medi ambient i sostenibilitat. L’acte de signatura, celebrat divendres 17 de novembre a la Sala de Plens, ha comptat amb l’alcalde, Miguel Comino; la regidora de Medi Ambient i Transició Energètica, Mireia Vergés; la regidora d’Educació, Patrícia Higueras; les direccions de les escoles i els responsables d’educació ambiental i medi ambient del municipi.
Tant l’Administració local com els centres educatius s’han compromès per escrit a promoure activitats mediambientals per a la comunitat educativa i per a la ciutadania en general.
La regidora de Medi Ambient i Transició Energètica, Mireia Vergés, ha destacat que el projecte Governança escoles sostenibles “per primera vegada arriba a totes les escoles de Sant Vicenç dels Horts, demostrant la implicació d’absolutament tota la comunitat educativa i l’interès de l’alumnat, el professorat, les famílies, les direccions… en integrar l’educació ambiental en el dia a dia”. Igualment, la regidora d’Educació, Patrícia Higueras, ha celebrat la signatura del protocol: “Hem signat un gran acord per promoure, a través de l’educació, activitats que serviran per cuidar del medi ambient i per construir un Sant Vicenç dels Horts sostenible. L’Ajuntament i la comunitat educativa sumem esforços per formar una ciutadania responsable amb l’entorn social i natural en què viu”.
Els centres escolars han adquirit els següents compromisos:
- Incorporar l’estudi sobre el medi ambient i la sostenibilitat, tant en la gestió com en el currículum docent.
- Afavorir un programa d’accions de la comunitat educativa per sensibilitzar-la sobre els principis i els valors de la sostenibilitat en tots els àmbits de la vida escolar.
- Participar en programes d’acció local per conèixer el patrimoni natural i els problemes que afecten el medi ambient.
- Fomentar la conservació i la promoció de l’entorn proper a través de la vivència als espais naturals.
- Fer un ús responsable dels recursos naturals, posar en pràctica el consum racional i tenir cura del medi ambient.
L’Ajuntament, mitjançant la Regidoria de Medi Ambient i Transició Energètica, s’ha compromès a:
- Organitzar i dinamitzar tallers o projectes d’educació mediambiental dirigits a la comunitat educativa.
- Lliurar material: una carmanyola a l’alumnat d’I3 i un embolcall a l’alumnat de 1r de Primària, i compostador per reduir els residus a l’hora de l’esmorzar, cubells per al reciclatge.
- Col·laborar en l’elaboració de les accions educatives que es facin dins o fora del centre educatiu.
També s’ha decidit que les direccions de les escoles realitzaran, durant el curs escolar, com a mínim sis propostes educatives de caire mediambiental del catàleg del Pla Educatiu Entorn (PEE) de l’Ajuntament. En aquest catàleg trobem, entre d’altres, tallers de tria de residus, activitats i projectes participatius al Parc del Pi Gros, taller d’autocompostatge, i activitats sobre el canvi climàtic i la contaminació de l’aire. Les activitats triades han de servir per sensibilitzar l’alumnat sobre els problemes que afecten el medi ambient, dur a terme accions de millora de l’entorn, i conèixer el patrimoni natural de Sant Vicenç dels Horts, amb exponents com el Parc del Pi Gros, el riu Llobregat i les muntanyes de la serralada Litoral i de Sant Antoni.
La Regidoria de Medi Ambient i Transició Energètica de l’Ajuntament gestiona i planifica altres formacions de tipus mediambiental, com els itineraris de natura o la Jugatecambiental al Parc del Pi Gros.