L’Ajuntament signa un acord de col·laboració amb les escoles de Sant Vicenç dels Horts per fomentar l'educació mediambiental

L’Ajuntament signa un acord de col·laboració amb les escoles de Sant Vicenç dels Horts per fomentar l’educació mediambiental

  • El consistori i els centres educatius s’han compromès a promoure activitats de cura de la natura mitjançant el projecte Governança Escoles Sostenibles (GES)

L’Ajuntament i totes les escoles de primària de Sant Vicenç dels Horts han signat el projecte Governança Escoles Sostenibles (GES), un protocol de col·laboració que té com a objectiu fomentar l’educació sobre medi ambient i sostenibilitat. L’acte de signatura, celebrat divendres 17 de novembre a la Sala de Plens, ha comptat amb l’alcalde, Miguel Comino; la regidora de Medi Ambient i Transició Energètica, Mireia Vergés; la regidora d’Educació, Patrícia Higueras; les direccions de les escoles i els responsables d’educació ambiental i medi ambient del municipi. 

Tant l’Administració local com els centres educatius s’han compromès per escrit a promoure activitats mediambientals per a la comunitat educativa i per a la ciutadania en general.

La regidora de Medi Ambient i Transició Energètica, Mireia Vergés, ha destacat que el projecte Governança escoles sostenibles “per primera vegada arriba a totes les escoles de Sant Vicenç dels Horts, demostrant la implicació d’absolutament tota la comunitat educativa i l’interès de l’alumnat, el professorat, les famílies, les direccions… en integrar l’educació ambiental en el dia a dia”. Igualment, la regidora d’Educació, Patrícia Higueras, ha celebrat la signatura del protocol: “Hem signat un gran acord per promoure, a través de l’educació, activitats que serviran per cuidar del medi ambient i per construir un Sant Vicenç dels Horts sostenible. L’Ajuntament i la comunitat educativa sumem esforços per formar una ciutadania responsable amb l’entorn social i natural en què viu”.

Els centres escolars han adquirit els següents compromisos:

  • Incorporar l’estudi sobre el medi ambient i la sostenibilitat, tant en la gestió com en el currículum docent.
  • Afavorir un programa d’accions de la comunitat educativa per sensibilitzar-la sobre els principis i els valors de la sostenibilitat en tots els àmbits de la vida escolar.
  • Participar en programes d’acció local per conèixer el patrimoni natural i els problemes que afecten el medi ambient.
  • Fomentar la conservació i la promoció de l’entorn proper a través de la vivència als espais naturals.
  • Fer un ús responsable dels recursos naturals, posar en pràctica el consum racional i tenir cura del medi ambient. 

L’Ajuntament, mitjançant la Regidoria de Medi Ambient i Transició Energètica, s’ha compromès a:

  • Organitzar i dinamitzar tallers o projectes d’educació mediambiental dirigits a la comunitat educativa.
  • Lliurar material: una carmanyola a l’alumnat d’I3 i un embolcall a l’alumnat de 1r de Primària, i compostador per reduir els residus a l’hora de l’esmorzar, cubells per al reciclatge. 
  • Col·laborar en l’elaboració de les accions educatives que es facin dins o fora del centre educatiu.

També s’ha decidit que les direccions de les escoles realitzaran, durant el curs escolar, com a mínim sis propostes educatives de caire mediambiental del catàleg del Pla Educatiu Entorn (PEE) de l’Ajuntament. En aquest catàleg trobem, entre d’altres, tallers de tria de residus, activitats i projectes participatius al Parc del Pi Gros, taller d’autocompostatge, i activitats sobre el canvi climàtic i la contaminació de l’aire. Les activitats triades han de servir per sensibilitzar l’alumnat sobre els problemes que afecten el medi ambient, dur a terme accions de millora de l’entorn, i conèixer el patrimoni natural de Sant Vicenç dels Horts, amb exponents com el Parc del Pi Gros, el riu Llobregat i les muntanyes de la serralada Litoral i de Sant Antoni.

La Regidoria de Medi Ambient i Transició Energètica de l’Ajuntament gestiona i planifica altres formacions de tipus mediambiental, com els itineraris de natura o la Jugatecambiental al Parc del Pi Gros.

Posted in Medi ambient