Llum verda als comptes municipals per 2023

 • El nou govern ja està confeccionant el pressupost de l’any vinent i treballarà un pla d’inversions consensuat

El primer ple ordinari del mandat, celebrat el 20 de juliol, va aprovar de manera inicial els pressupostos de 2023. Els comptes municipals pel que queda d’any ascendeixen a 35.420.978€ i l’alcalde assegurava que es mantenien “pràcticament igual” a la proposta sobre la que havien iniciat els contactes per aprovar-los al febrer. “Al febrer, quan vam veure que no teníem prou suport polític vam decidir no portar els comptes a ple però les xifres les teníeu i l’acord polític que ara sí tenim fa que puguem aprovar inicialment pràcticament la mateixa proposta”, deia Miguel Comino (PSC, SV+, Verds).

Tanmateix, l’alcalde avançava que tot el govern ja treballa en els comptes de 2024: “Serà el primer pressupost real del nou govern, així que des de ja ens emplacem a buscar el consens per a totes les inversions que hem de preveure per aquest mandat”.

Per la seva part, el portaveu de govern, Xavi Gómez, assegurava que la proposta que duien a ple “actualitzava” els pressupostos a la “realitat”: “Ajustem determinades partides en funció de l’estat d’execució del pressupost, sobretot pel que fa als ingressos”, afegia el regidor. Alhora, Gómez remarcava els quatre pilars sobre els que assegura que s’ha vertebrat el pressupost:

 • Manteniment i consolidació del teixit comercial i empresarial, així com la reducció de l’atur
 • Garantir serveis públics de qualitat com a element social vertebrador
 • Protecció de les persones més desafavorides i incentiu de la vida associativa
 • Estabilitat laboral dels i les servidores públiques al servei de les persones

Així doncs, entre les xifres del pressupost municipal per 2023 destaquen:

En la part d’ingressos:

 • Impostos: 15.172.530€ (capítols 1 i 2)
 • Taxes, preus públics i altres: 4.110.700€ (capítol 3)
 • Transferències i patrimoni: 14.250.653€ (capítols 4 i 5)
 • Àmbit financer: 1.887.095€ (capítols 7 i 9)

En la part de les despeses:

 • Personal propi: 14.172.920€ (capítol 1)
 • Compres, béns i serveis: 14.216.976€ (capítol 2)
 • Transferències i despeses financeres: 5.329.082€ (capítols 3, 4, 7 i 9)
 • Inversions: 1.702.000€ (capítol 6)

En els últims mesos hi hagut algunes incorporacions de romanent, com ara:

 • Increment salarial de la plantilla del consistori en un 2,5%
 • Aportació de prop de 60.000 € al departament de Medi Ambient i 80.000 € al departament de Cultura

Pel que fa a les inversions, els comptes pel que queda d’any només en preveuen dues valorades en 1,7 milions d’obligat compliment, que són:

 • La compra d’un edifici del carrer Barcelona: 900.000€
 • L’expropiació del solar del carrer del Mestre Ramón Camps: 802.000€

Justament sobre les inversions, el portaveu de SVECP i membre del govern municipal, Jordi Gil, assegurava haver demanat “expressament” retirar les inversions de la proposta de pressupostos: “Vam demanar eliminar les inversions que tenia previstes l’anterior govern perquè entenem que hi ha un nou paradigma i, de cara als comptes de l’any vinent, caldrà acordar un pla d’inversions ampli”.

Des de l’oposició, la portaveu de Junts x SVH, Maite Aymerich, acusava el govern d’haver “inflat” les inversions durant la campanya electoral i assegurava que el descens d’ara era “preocupant”. Maite Aymerich reiterava: “S’havien estat desvestint uns sants per vestir-ne uns altres i s’havien fet grans anuncis per vendre fum, com els 15 milions d’inversió durant la campanya”. “Trobem que són comptes poc ambiciosos i en els que falten qüestions com el projecte de remodelació de Can Costa, els diners per fer la licitació de la residència de la gent gran o l’adquisició de patrimoni, com l’antic mercat de Can Ros”, remarcava la portaveu de Junts x SVH.

Pel que fa al grup de Vox, asseguraven no haver disposat de prou temps per treballar el pressupost. “Son números que ya llevan meses de viaje en este consistorio y nosotros no hemos tenido tiempo para emitir un juicio al respecto”, afirmaba Manuel Rielo. El pressupost per 2023 es va aprovar de manera inicial amb els vots favorables del govern (PSC SV+ Verds i SVECP) i les abstencions de Junts x SVH i Vox.

Suport al model d’escola catalana

Durant la sessió, el consistori va mostrar el seu suport “inequívoc” al model d’escola catalana i va rebutjar “l’assenyalament” de dos centres educatius i docents de Sant Vicenç dels Horts que, durant les últimes setmanes, havien “patit l’atac” d’alguns mitjans de comunicació. Junts x SVH va presentar una proposta en què s’establia que les afirmacions d’atac que havien fet l’Associació per l’Escola Bilingüe (AEB) i Docentes Libres a dos centres del municipi es basaven en parts “descontextualitzades” dels projectes lingüístics del centre o enquestes “voluntàries” per a l’actualització i revisió de l’ús social de la llengua catalana. Concretament, aquests mitjans feien referència a un fragment de la pàgina 18 del Projecte Lingüístic de l’Escola Joan Juncadella del curs 2018-2019.

La regidora Marcel·lina Bosch (Junts x SVH) va ser l’encarregada de llegir la proposta: “Són clarament fake news que pretenen ser armes llancívoles i que coincideixen amb la campanya electoral”, s’establia al text. A més, la regidora va afegir: “Mostrem el màxim rebuig als atacs contra l’escola catalana i els drets, la convivència i la democràcia i sempre a favor de la defensa de la professionalitat i el rigor dels docents que dia a dia eduquen els nostres fills i filles”. Bosch afegia: “Aquestes acusacions i assenyalaments inadmissibles les fan forces polítiques que, des del primer dia que han entrat a les institucions, estan fent un exercici de censura i prohibició que no vèiem des de que estem en democràcia. Així que lliçons sobre llibertat, cap ni una”.

En la mateixa línia es va mostrar la regidora d’Educació, Patricia Higueras (PSC SV+ Verds), que considerava tot plegat un “assenyalament dels docents”. “S’han agafat a una frase per desprestigiar un model lingüístic que compleix la legalitat i avalat per la immersió lingüística catalana, un model d’èxit i de cohesió social”, afegia Higueras. De fet, a una al·lusió directa d’una representat de l’AEB que va intervenir al ple, la regidora responia: “Som completament coneixedors, tant l’alcalde com jo, dels projectes lingüístics de cada centre i hi estem d’acord”.

En Comú Podem també va donar suport a la moció i el seu portaveu, Jordi Gil, remarcava la utilitat del model d’immersió lingüística com “el millor element” de “cohesió i igualtat”. “Tornen a atacar un altre cop el català i el valencià, justament aquells que diuen que defensen la veritat i la llibertat d’expressió són els que censuren revistes com Enderrock o Cavall Fort al País Valencià”, deia Jordi Gil.

Vox va ser l’únic grup polític que no va donar suport a la moció. El portaveu, Manuel Rielo, acusava centres educatius com el Juncadella, La Vinyala o l’Institut Frederic Mompou “d’adoctrinament”. “Dicen que es mentira que en la escuela Joan Juncadella habían prohibido a la profesora de castellano entrar en las aulas si no era para impartir su clase y es así, no es ninguna invención de la AEB ni de los medios que se hicieron eco de la noticia”, assegurava el regidor del partit d’Abascal. “Se trata de una anomalía y de un agravio comparativo respecto al resto de docentes que sí disponen de plena libertad de movimiento en la escuela”, concloïa Rielo, al que el seu company de partit, Manuel Vallejo, afegia: “En el Juncadella les meten el catalán hasta en la sopa y les riñen en el patio cuando hablan en castellano”.

En resposta a aquestes intervencions, la regidora d’Educació afegia: “En cap moment s’està parlant de no permetre-li la lliure circulació per l’escola a la professora de castellà, sinó que no imparteixi classes que no són de la seva matèria, de la mateixa manera que la professora d’anglès no faria classe de castellà, deixin d’agafar-se a la literalitat d’una frase i de fer el ridícul”, remarcava Patricia Higueras.

Encara en matèria educativa, el ple del juliol va aprovar per unanimitat la novena addenda del conveni de col·laboració entre l’Ajuntament i el departament d’Educació de la Generalitat pel curs acadèmic 2022-23. El Pla Educatiu d’Entorn és l’eina que coordina i dinamitza l’acció educativa en els diferents àmbits de la vida dels infants i joves, mitjançant diverses iniciatives educatives al municipi i que contempla el treball en xarxa entre centres educatius, entitats i l’Ajuntament.

Declaració institucional per l’Alliberament LGTBI

El ple de juliol va començar amb una Declaració Institucional en motiu del dia per l’Alliberament LGTBI. El text repassava el context històric de les primeres manifestacions en defensa dels drets del col·lectiu i instava els ajuntaments a impulsar polítiques públiques feministes i des de la perspectiva de diversitat sexual i de gènere en tots els àmbits de la vida de les persones LGTBI. Entre d’altres propostes, instava  a garantir ajuts al lloguer per fer front a l’emergència habitacional de joves que pateixen LGTBI-fòbia en l’àmbit familiar o el reforç i ampliació de formació del personal públic, sobretot en els àmbits de la justícia, salut, educació, serveis socials, transport públic i cossos i forces de seguretat.

Podeu recuperar el ple de juliol a Ràdio Sant Vicenç a la Tele Local o a l’apartat de vídeoactes de l’Ajuntament.

Posted in Sense categoria