Es presenta a Sant Vicenç dels Horts el pla per mitigar la sequera a l’Àrea Metropolitana

  • El nostre municipi és rellevant perquè és des d’on s’aporta aigua regenerada al Riu Llobregat, que acabarà a la planta potabilitzadora de Sant Joan Despí
  • El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes; el vicepresident de l’Àrea d’Ecologia de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Eloi Badia; i la regidora de Medi Ambient, María Peláez, han visitat el punt des d’on es fa aquesta aportació d’aigua

Sant Vicenç dels Horts és el municipi d’on surt l’aigua regenerada cap al riu Llobregat. Aquest tipus d’aigua substitueix l’aigua potable, en molts casos, per a usos com la neteja, el rec i els usos industrials. L’aigua regenerada és una de les mesures clau per garantir els recursos hídrics i s’inicia al nostre municipi, que ahir va acollir una roda de premsa on l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) van comunicar el pla per combatre la sequera que afecta tant el territori metropolità com la totalitat de Catalunya.

L’ACA i l’AMB estan aportant aigua regenerada al canal de la dreta del Llobregat des de Sant Vicenç dels Horts, per assegurar el bon estat de les activitats del Parc Agrari del Baix Llobregat. Actualment s’aporten 0,2 m3/s, que s’incrementaran en els propers mesos fins a un màxim de 0,4 m3/s. En cas que la situació de sequera s’allargui fins a l’estiu, moment de l’any en què es rega més, la producció es pot incrementar per cobrir les necessitats del canal. Aquesta aportació d’aigua regenerada redueix l’alliberament d’aigua de la presa de la Baells, de manera que s’optimitzen les reserves d’aigua.

Ahir dijous el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes; i el vicepresident de l’Àrea d’Ecologia de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), Eloi Badia, es van acostar fins a Sant Vicenç dels Horts per presentar les mesures excepcionals que es duran a terme els propers mesos. Els va acompanyar la regidora de Medi Ambient, María Peláez, qui va explicar: “Gràcies a l’aigua regenerada reservem l’aigua potable per l’ús de boca. El nostre municipi és una peça clau d’aquest sistema que ens ha de fer resilients davant d’escenaris d’escassetat continuada de pluges”.

Processos com la dessalinització, la reutilització i els pous de sequera han aportat el 2022 més de 160 hm3 de nou recurs, una quantitat equivalent a l’aigua que cap a l’embassament de Sau. Sense aquests recursos, l’àrea de Barcelona estaria avui en un escenari d’excepcionalitat i a les portes de l’emergència, amb mesures més restrictives. En els propers sis anys, la Generalitat de Catalunya a través de l’ACA preveu incrementar la producció d’aigua dessalinitzada i la regeneració, destinant en aquest darrer cas 125 milions d’euros en la millora i construcció de noves estacions de regeneració d’aigua (ERA), amb l’objectiu de duplicar l’actual capacitat de producció.

 

Posted in Medi ambient