Lliurament del pla d'urbanitzacions de prevenció d'incendis

Sant Vicenç dels Horts ja compta amb el projecte executiu per obrir la franja de protecció contra incendis forestals al nucli de la Contraselva

L’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts va rebre aquest dijous, 16 de novembre, el projecte executiu per obrir la franja de protecció contra incendis forestals al nucli de la Contraselva, situat a menys de 500 metres de terreny forestal. El diputat adjunt d’Espais Naturals i Infraestructura Verda de la Diputació de Barcelona, Jordi Fàbrega, va lliurar el pla a l’alcalde de la ciutat, Miguel Comino. La regidora de Protecció Civil, María Peláez, va ser present a la reunió de manera telemàtica.

El treball, redactat per la Diputació de Barcelona, estableix les actuacions a realitzar per obrir aquest espai de protecció, que tindrà una amplada mínima de 25 metres. La zona, de baixa combustibilitat, ha d’estar lliure de vegetació seca, amb l’estrat arbori i arbustiu aclarit, amb el sotabosc estassat i sense continuïtat entre capçades.

L’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino, va valorar molt positivament el projecte, perquè “la urbanització de la Contraselva està situada a menys de 500 metres de terreny forestal, i per tant és una zona crítica en cas d’incendi”, i va emmarcar el pla dins “els treballs de prevenció d’incendis, que s’han intensificat degut a l’estat de sequera actual i la crisi climàtica”.

La franja de la Contraselva abasta una superfície de 2,25 hectàrees amb un pressupost d’obertura de 21.600 euros. El projecte facilita la contractació dels treballs a l’Ajuntament i li permet accedir a les línies de finançament específiques que la Diputació de Barcelona posa a disposició dels municipis anualment.

Després de llegir l’informe, la regidora de Protecció Civil, María Peláez, va assegurar: “Aquest és un treball de prevenció meticulosament redactat per la Diputació de Barcelona, i estableix les accions necessàries per obrir aquest espai de protecció, assegurant així la seguretat i el benestar del veïnat de la Contraselva”.

Marc normatiu

Comptar amb aquesta franja és una de les obligacions que estableix la Llei 5/2003, de 22 d’abril, de mesures de prevenció d’incendis forestals en les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situats en terrenys forestals. L’obligació de tenir aquest espai de baixa combustibilitat és de la comunitat de propietaris o dels propietaris de les finques de la urbanització. En cas de no realitzar-se, en correspon a l’Ajuntament l’execució subsidiària.

La Diputació de Barcelona dona suport tècnic i econòmic als municipis de la província per a la prevenció d’incendis forestals. Tots els recursos tècnics i econòmics finançats per la Diputació de Barcelona es poden consultar al visor cartogràfic del web.

Ampliació d’espais en la segona fase

Tal com es va explicar a la notícia publicada al juny, aquesta és una primera fase d’intervenció. Al 2024, les franges de protecció s’estendran en una segona fase a més espais de la Contraselva amb el mateix suport del Programa Metropolità d’Actuacions de Gestió Forestal (PMAF) de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, i s’incorporarà la Font del Llargarut, en aquest cas, amb el suport de la Diputació de Barcelona. La resta de nuclis aïllats, com la Cremada i el nucli urbà principal, s’aniran programant en col·laboració amb la Diputació de Barcelona i amb l’AMB amb la major brevetat possible.

Posted in Medi ambient, Territori i mobilitat