La Junta Local de Seguretat mostra un balanç positiu en la reducció de delictes i infraccions a Sant Vicenç dels Horts

  • Destaca una disminució dels delictes, especialment els robatoris amb força, i la tasca de prevenció per evitar sostraccions a domicilis
  • S’han implementat diverses accions per prevenir els robatoris a domicilis, com intensificació de controls, punts estàtics i patrullatge als accessos del municipi

Aquesta setmana ha tingut lloc una nova Junta Local de Seguretat, que va comptar amb la presència de l’alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Miguel Comino, i la regidora de Seguretat Ciutadana, María Peláez. També van assistir representants de Policia Local, Mossos d’Esquadra, Policia Nacional, Guàrdia Civil, Bombers de la Generalitat, i Protecció Civil de Sant Vicenç dels Horts. S’hi van analitzar dades de delictes i infraccions penals proporcionades pels Mossos d’Esquadra. Es va fer una comparativa interanual entre el període de maig de 2023 a abril de 2024, respecte al mateix període de l’any anterior. L’alcalde, Miguel Comino, va fer un balanç positiu de les dades: “Veiem en general una reducció significativa dels delictes i infraccions”. I va destacar “la importància de la cooperació entre les forces de seguretat i la ciutadania per mantenir Sant Vicenç dels Horts com un municipi segur”.

De la seva banda, la regidora de Seguretat Ciutadana, María Peláez, també va subratllar: “Estem duent a terme accions preventives per combatre els robatoris a domicilis, intensificant els controls i patrullatges”. I la regidora va recordar que l’Ajuntament “continua treballant en el Pla Local de Seguretat, que incorporarà la perspectiva de gènere”.


Reducció d’infraccions penals i delictes

Durant la reunió, es va destacar que el nombre total de delictes registrats ha baixat un 0,6%. Els robatoris amb força han disminuït un 1,7%, passant de 177 a 174 casos, i els robatoris amb violència i/o intimidació han pujat en un cas: de 32 a 33. Per prevenir els robatoris a domicilis, s’han implementat diverses accions: la intensificació de controls, punts estàtics i patrullatge als accessos del municipi, així com presència estratègica a les estacions de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC); el patrullatge preventiu no logotipat en barris amb increments puntuals de robatoris, així com els dispositius de patrullatge conjunt entre Policia Local, Mossos d’Esquadra i Policia Nacional en zones específiques, com Can Ros i les estacions.

També es va posar de manifest una disminució del 3,4% en el nombre de detencions respecte al període anterior, ja que s’ha passat de 179 a 173 detencions.

La reunió també va servir com espai per compartir les intervencions en convivència i civisme. Concretament, es va assenyalar que es van fer 691 actuacions motivades per persones que causaven molèsties a l’espai públic (603 en el període anterior), 398 per persones que causaven molèsties a l’espai privat (342 en el període anterior), 61 intervencions en conflictes privats (97 en el període anterior), i 194 degut a molèsties per animals (204 en el període anterior).

 

Vigilància al Parc Agrari

La Junta també va informar sobre el dispositiu de vigilància al Parc Agrari del Baix Llobregat durant la campanya de la maduixa, iniciat el 10 d’abril. Els resultats inclouen 193 serveis preventius planificats, 22 persones identificades, 10 vehicles identificats i 3 atestats per furts de productes agrícoles, amb 3 persones investigades. D’altra banda, entre les actuacions recents, Policia Local va destacar el desmantellament de dues plantacions de marihuana: una a la Carretera de Torrelles i una altra a la Baixada del camp de futbol.

Finalment, es va presentar un gràfic sobre accidents de trànsit. Els accidents amb lesions han disminuït a 55, respecte als 68 del període anterior. Els accidents amb danys materials també han baixat, passant de 130 a 112.

 

Augment de sol·licituds per l’app de Seguretat Ciutadana

La Policia de Sant Vicenç dels Horts va informar que les sol·licituds de serveis per part de la ciutadania han disminuït en general un 5,32%, tot i que han augmentat aquelles que es fan a través de l’app de Seguretat Ciutadana, les quals han pujat un 53,07% respecte del període anterior.

 

Tercera Junta Local de Seguretat del mandat

Aquesta és la tercera Junta Local de Seguretat del nou mandat municipal a Sant Vicenç dels Horts. Les anteriors juntes es van celebrar al setembre, i al març. Al mandat anterior ja es va reinstaurar el calendari regular de reunions de la junta, amb un total d’onze trobades, i la bona coordinació entre les forces policials i de seguretat va contribuir a consolidar Sant Vicenç dels Horts com un municipi segur. Precisament, el Govern municipal va ampliar a l’anterior mandat la visió de la seguretat ciutadana, obrint la junta a Bombers, Forestals i Protecció Civil per abordar la qüestió des de diferents perspectives. 

Posted in Salut i seguretat